DIETA IN BOALA PARKINSON
1. PRINCIPII GENERALE
Alimentatia echilibrata are un rol important in mentinerea starii generale, a greutatii si a eficientei tratamentului medicamentos. – Este
recomandata o dieta variata, bogata in fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase. – Se evita alimentele procesate, prajelile si excesul de zahar. 2.
APORTUL DE PROTEINE – Levodopa, principalul medicament utilizat, poate interactiona cu proteinele alimentare, reducand absorbtia intestinala. – Recomandare: limitarea proteinelor la masa de dimineata si pranz, si consumul lor seara. – Surse de proteine recomandate: peste, carne slaba, oua, lactate degresate, leguminoase.
3. FIBRE SI LICHIDE – Constipatia este frecventa in boala Parkinson. – Se recomanda 25-30 g de fibre pe zi si cel putin 1.5-2 litri de lichide zilnic. – Surse bune: legume, fructe, cereale integrale, seminte de in, tarate de grau.
4. GRASIMI SANATOASE – Acizii grasi
omega-3 pot avea efect antiinflamator si neuroprotector. – Surse: peste gras (somon, sardine, macrou), nuci, seminte de in, ulei de masline extravirgin.
5. VITAMINE SI MINERALE – Vitamina D si calciul: pentru sanatatea oaselor, mai ales la pacientii cu risc de osteoporoza. – Complexul de
vitamine B (in special B6, B12, folat): sprijina functia nervoasa. – Fierul: trebuie administrat la distanta de levodopa, deoarece reduce absorbtia acesteia.
6. ALIMENTE DE EVITAT – Alcoolul in exces, bauturile energizante, carnea procesata, grasimile saturate. – Excesul de sare trebuie evitat
daca exista hipertensiune arteriala.
7. SFATURI PRACTICE – Mese mici si frecvente (4-6/zi). –
Evitarea meselor copioase inainte de administrarea medicamentelor. – Stabilirea unui orar fix pentru medicamente si mese. – In caz de greata: mese usoare, evitarea mirosurilor puternice, ghimbir sau ceai de menta. – Daca exista disfagie (dificultate la inghitire), se recomanda alimente moi sau pasate, evitarea alimentelor uscate. 8. SUPLIMENTE – Coenzima Q10, vitamina E si antioxidanti naturali pot fi utili, dar trebuie discutati cu medicul. – Nu se recomanda suplimentele fara aviz medical.
CONCLUZIE
O dieta echilibrata, adaptata tratamentului si simptomelor individuale, poate
imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientului cu boala Parkinson.
